Bilim insanları Güneş Sistemi’nin ötesinde yer alan K2-18b adlı ötegezegende dikkat çekici kimyasal izler keşfetti. Bu bulgular yaşam ihtimaline dair heyecan verici tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu ile yapılan son gözlemler gezegenin atmosferinde metan ve karbondioksit gibi yaşamla ilişkilendirilen moleküllerin izlerine rastlandığını ortaya koydu.
K2-18b, yaşanabilir bölge olarak tanımlanan alanda yer alıyor. Bu konum gezegenin yüzeyinde sıvı su bulunma ihtimalini güçlendiriyor.
Bilim insanları özellikle atmosferinde hidrokarbon temelli bileşiklerin varlığına dikkat çekerek K2-18b’nin “Hycean” olarak adlandırılan okyanus kaplı gezegenler sınıfına dahil olabileceğini ifade ediyor.
NASA, 124 Işık Yılı Uzaklıktaki Gezegeni İnceledi
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) James Webb Uzay Teleskobu (JWST) aracılığıyla Dünya’dan yaklaşık 124 ışık yılı mesafede yer alan K2-18b isimli ötegezegenle ilgili dikkat çeken veriler elde etti. NASA’nın yürüttüğü bu çalışma gezegenin atmosferinde yaşam olasılığına dair ipuçları barındıran yeni kimyasal izleri ortaya koydu.
Dimetil Sülfit ve Disülfite Rastlanıldı
İngiltere’nin önde gelen akademik kurumlarından Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları Dünya dışında yaşam ihtimaline dair heyecan verici bir bulguya daha imza attı. Araştırmacılar James Webb Uzay Teleskobu’ndan (JWST) elde edilen verileri inceleyerek ‘K2-18b’ gezegeninin atmosferinde dikkat çekici kimyasal izlere rastladı.
Özellikle dimetil sülfit (DMS) ve dimetil disülfit (DMDS) gibi bileşiklerin varlığı bilim dünyasında büyük merak uyandırdı.