23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından önemli değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Bölgesi için dikkat çekici bir açıklamada bulundu.
Uzun yıllardır İstanbul depremleri üzerine çalışan Üşümezsoy, yaşanan sarsıntının Marmara için “son büyük deprem” olduğunu belirtti. Daha önce Silivri açıklarında meydana gelen depremi de doğru tahmin eden Üşümezsoy, Marmara Denizi’nin taban yapısını çok iyi bildiğini vurgulayarak “1894 yılında Çınarcık çukurunun güneyindeki fay hattı kırıldı şimdi de Marmara’daki son stres boşaldı” dedi.
“Adalar Fayı Artık Risk Taşımıyor”
Deprem tartışmalarında sıkça gündeme gelen Adalar fayı hakkında da net konuşan Üşümezsoy, bu bölgede deprem üretme potansiyelinin kalmadığını savundu. “Adalar fayı üzerinde herhangi bir deprem göstergesi bulunmuyor. Ayrıca Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında gösterilen fay hattı gerçeği yansıtmıyor.”
“Bu bölgede yapısal olarak bir sırt var ve sanıldığı gibi bir fay geçişi söz konusu değil” diyen Üşümezsoy, gerçek riskin yalnızca Kumburgaz ile Büyükçekmece arasında yer alan 30 kilometrelik fay hattında olduğunu bu hattın da geçtiğimiz depremlerle birlikte kırıldığını ve stresin boşaldığını kaydetti.
“Deprem Beklentisi Artık Doğu’ya Kaymalı”
Marmara’daki riskin azaldığını belirten Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Türkiye’nin diğer bölgeleri için uyarılarda bulundu. İzmir’in Karaburun ilçesi, Kütahya çevresi ve Tokat’ın Kazova bölgesinin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurgulayan uzman isim, “Bu bölgelerdeki sismik hareketlilik artmış durumda. Bilimsel verilerle desteklenen analizler artık bu üç bölgenin yeni odak noktalarımız olması gerektiğini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.