Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada Türkiye’nin Dünya Gıda Programı tarafından küresel ölçekte önemli bir role hazırladığını duyurdu. Bakan Yumaklı, ülkemizin stratejik coğrafi konumunun küresel gıda güvenliği açısından büyük bir avantaj sunduğunu belirtti. Bu kapsamda Türkiye’nin Dünya Gıda Programı nezdinde “Stratejik Stok Merkezi” olarak konumlandırılması yönünde çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Yumaklı, Türkiye’nin Asya Avrupa ve Afrika kıtaları arasında doğal bir köprü oluşturduğunu bu nedenle olası kriz durumlarında lojistik anlamda önemli bir merkez haline gelebileceğini vurguladı.
Özellikle afet savaş ve gıda krizlerinin yaşandığı bölgelerde acil yardım ulaştırılması açısından Türkiye’nin kritik bir pozisyonda yer aldığını dile getirdi. Bakan, bu misyon doğrultusunda gerekli altyapı ve lojistik kabiliyetin daha da güçlendirileceğini de sözlerine ekledi.
“Değerlendirmemizi Tamamladık”
İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından “Stratejik Stok Merkezi” olarak değerlendirilmesi yönünde önemli bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı. Bakan Yumaklı, Dünya Gıda Programı’nın kısa süre önce Türkiye’yi hem bölgesel hem de küresel ölçekte gıda stoklarının merkezi haline getirmek amacıyla resmi bir teklif sunduğunu belirtti.
Bu teklifin ardından Dışişleri Bakanlığı ile yapılan değerlendirmelerin tamamlandığını sürecin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle hız kazandığını ifade etti.
“Küresel Pazarda Ciddi Payımız Var”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin tarımsal üretim gücüne ve ihracattaki artan rolüne dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Avrupa kıtasında tarımsal üretim açısından lider konumda olduğunu hatırlatan Bolat, ülkemizin dünya tarım ürünleri ihracatında da giderek daha etkin bir aktör haline geldiğini belirtti.
2023 yılı verilerine göre Türkiye küresel tarım ürünleri ihracatında yüzde 15’lik paya ulaşarak toplamda 31 milyar dolarlık bir ihracat hacmine imza attı ve bu alanda 21’inci sıraya yükseldi.