Avustralya’nın popüler radyo istasyonu CADA, aylardır yapay zekâ tarafından oluşturulan bir sunucuyla program yayınladı. Australian Financial Review ve The Sydney Morning Herald’ın haberine göre, dinleyiciler, “Workdays with Thy” adlı programın sunucusunun gerçek bir kişi değil yapay zekâ olduğunu fark etmedi.
CADA’nın sahibi ARN Media, program sunucusu “Thy”nin sesinin, şirketin finans bölümünde çalışan bir çalışandan esinlenerek oluşturulduğunu doğruladı. Thy’nin sesi, yapay zekâ ses üretim platformu ElevenLabs kullanılarak geliştirildi. Programda dört saatlik hip hop, R&B ve pop şarkıları çalınıyor ancak sunucunun yapay zekâ ile oluşturulduğuna dair dinleyiciye herhangi bir açıklama yapılmadı.
Yapay zekâ kullanımı açıklanmadan yayınlanan radyo programı eleştirilere neden oldu.
Financial Review’in aktardığına göre, “Workdays with Thy” ilk olarak Kasım 2024’te yayınlanmaya başladı ve programın reytingleri 72 binin üzerinde bir kitleye ulaştı. Ancak, yapay zekâ kullanımıyla ilgili bilgilendirme yapılmaması eleştirileri de beraberinde getirdi.
Avustralya Seslendirme Sanatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Teresa Lim, ARN’nin şeffaf davranmamasını eleştirerek, dinleyicilerin gerçek bir sunucuya güvendiklerini sanmasının yanıltıcı olduğunu söyledi. Lim, açıklamasında Avustralyalıların daha fazla dürüstlük ve açıklık beklediğini vurguladı.
Yapay zekâ, medya sektöründe etkisini artırmaya devam ediyor.
ARN CEO’su Ciaran Davis ise yapay zekâ kullanımına ilişkin değerlendirmesinde, “Gerçek ile yapay olanı anlamaya çalışıyoruz ve canlı spikerlerin değerini daha iyi anlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu olay, medya dünyasında yapay zekânın artan etkisine yeni bir örnek olurken, CADA yalnız değil. ABD’nin Oregon eyaletindeki bir radyo istasyonu ve Sirius XM gibi yayıncılar da yapay zekâ sunucularını test ediyor. Geçen yıl Polonya’da bir radyo istasyonu, gazetecileri işten çıkarıp yerlerine yapay zekâ sunucular yerleştirmişti.