1. Haberler
  2. Uzay
  3. Sonsuza Dek Yıldızsız ve Yalnız: Euclid Uzay Teleskobu, 7 Haydut Gezegen Daha Keşfetti

Sonsuza Dek Yıldızsız ve Yalnız: Euclid Uzay Teleskobu, 7 Haydut Gezegen Daha Keşfetti

Yıldızsız ve sonsuza dek yalnız: Daha fazla 'haydut' gezegen keşfedildi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Euclid uzay teleskobu, 7 haydut gezegen daha keşfetti. Evrende herhangi bir yıldıza bağlı olmadan serbestçe yüzen karanlık ve yalnız dünyalara ışık tuttu.

Dünya’nın Güneş’e bağlı olduğu gibi bir yıldıza bağlı olmayan bu gezegenlerde ne gün ne de yıl var. Buna rağmen bilim insanları bu gezegenlerin yaşama ev sahipliği yapabilme ihtimali olduğuna inanıyor. Samanyolu boyunca trilyonlarca gezegen olabileceğini tahmin ediyor.

Euclid teleskopu, düzinelerce haydut gezegenin varlığını doğruladı.

Yıldızsız ve sonsuza dek yalnız: Daha fazla 'haydut' gezegen keşfedildi

Geçtiğimiz hafta Avrupa Uzay Ajansı, Euclid teleskobunun temmuz ayında göreve başlamasından bu yana elde ettiği ilk bilimsel sonuçları açıkladı. Keşifleri arasında yedi yeni serbest yüzen gezegen, Jüpiter’in en az dört katı kütleye sahip gaz devleri var. Bu gezegenler Dünya’ya en yakın yıldız oluşum bölgesi olan ve yaklaşık 1,500 ışık yılı uzaklıkta bulunan Orion Nebulası’nda tespit edildi.

Euclid, daha önce tespit edilen düzinelerce başka haydut gezegenin varlığını da doğruladı. Cuma günü arXiv.org‘da yayınlanan bir ön baskı çalışmasının baş yazarı olan İspanyol astronom Eduardo Martin, bunun muhtemelen sadece “buzdağının görünen kısmı” olduğunu söyledi.

Martin yaptığı açıklamada, bir yıldızın ışığını yansıtmadıkları için haydut gezegenleri tespit etmenin “samanlıkta iğne aramaya” benzediğini söyledi.

Haydut gezegenler ‘huşu ve gizem’ uyandırıyor.

Yıldızsız ve sonsuza dek yalnız: Daha fazla 'haydut' gezegen keşfedildi

Bazı araştırmalar her yıldız için yaklaşık 20 başıboş gezegen olduğunu ileri sürmektedir ki bu da sayılarının sadece bizim galaksimizde trilyonlarla ifade edilebileceğini göstermekte. Evrende yüz milyarlarca galaksi olduğu düşünüldüğünde, serbest yüzen dünyaların potansiyel sayısını kavramak zorlaşıyor.

NASA’nın Roman uzay teleskobu 2027’de fırlatıldığında çok daha fazla başıboş gezegen bulması ve muhtemelen dışarıda kaç tane olabileceği konusuna açıklık getirmesi bekleniyor.

Londra Queen Mary Üniversitesi’nde astronom olan ve Euclid araştırmasında yer almayan Gavin Coleman, bu dünyaların onda genellikle “huşu ve gizem duyguları” uyandırdığını söyledi. Ayrıca bir röportajında, “Hepimiz gökyüzünde güneşle büyüdük ve bu yüzden ufuklarında yıldız olmadan uzayda sürüklenen bir gezegeni düşünmek büyüleyici” dedi.

Haydut gezegenler yaşam barındırabilirler mi?

Yıldızsız ve sonsuza dek yalnız: Daha fazla 'haydut' gezegen keşfedildi

Eğer haydut gezegenler yaşama elverişliyse, insanlığın dünya dışı yaşam arayışında önemli bir hedef olabilirler. Yakındaki bir yıldızdan gelen ısıdan yoksun olan serbest yüzen gezegenlerin soğuk ve donmuş yüzeylere sahip olduğuna inanılıyor. Bu da yaşamı destekleyen herhangi bir enerjinin gezegenin içinden gelmesi gerektiği anlamına geliyor.

Gavin Coleman, Neptün’ün enerjisinin çoğunun içeriden geldiğine dikkat çekti. Dünyada da jeotermal bacalar, güneş ışınlarını hiç görmemiş hayvanların hayatta kalmasını sağlıyor. Ancak Coleman, en iyi koşullar altında bile, bu aşırı izolasyonun muhtemelen sadece bakteriyel ve mikrobiyal yaşamı destekleyebileceğini söyledi.

Kaynak: PHYS

Sonsuza Dek Yıldızsız ve Yalnız: Euclid Uzay Teleskobu, 7 Haydut Gezegen Daha Keşfetti
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 Yorum

  1. 1 Haziran 2024, 17:21

    Haydut gezegen ismi olmamış. Bağımsız, yörüngesiz veyahutta güneşsiz gezegen daha iyi olurdu.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Dijinews.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin