Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sinop’ta yapılacak ikinci nükleer santral için Rusya ‘nın, Trakya’da planlanan nükleer santral için de Çin ‘ in avantajlı olduğunu dile getirdi. Bakan Bayraktar, Avrupa’nın enerji arz güvenliği endişelerinin giderilmesi için teknik altyapının hazırlanması halinde Türkiye’nin Bulgaristan’a yapılacak gaz transferini 3,5 milyar metreküpten 7 milyar metreküpe kadar çıkarabileceğini , 25-30 milyar metreküplük LNG işleme kapasitesinden de Avrupa ülkelerinin yararlanabileceğini söyledi.
Bayraktar, Rusya’nın Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nden sonra Sinop’u yapma konusunda istekli olduğunu ifade etti. Bayraktar, ”Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde Sinop’ta lisanslama çalışmaları bitecek. O ekip Akkuyu’dan yukarı (Sinop) gidecek . Dolayısıyla onların bu işe doğal istekli olmasının en temel noktası bu ve bu anlamda bana ve birçoklarına göre de öndeler.” diye konuştu.
Bayraktar, Trakya’daki üçüncü nükleer santral projesi ile ilgili olarak da “Çin’le zaten çok geçmişten gelen bir görüşme sürecimiz var. Çin Devlet Başkanıyla Astana’da görüşmemizde gündem maddelerinden bir tanesi buydu. Onların da Trakya’da bugüne kadar sürdürdüğümüz bir müzakere süreci var.” yorumunu yaptı.
Rezervin büyüklüğü kadar hangi elementlerin ne saflıkta işleneceğini de önem taşıyor.
Eskişehir Beylikova’da bulunan dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervine ilişkin olarak da değerlendirme yapan Bayraktar, rezervin büyüklüğü kadar hangi elementlerin ne saflıkta işleneceğinin de önem taşıdığını dile getirdi.
Bayraktar, başta Çin olmak üzere Avustralya ve Güney Afrika ile de görüşmeler yaptıklarını anlattı ve “Açıkçası Çin bu alanda çok ileride. Yani bir anlamda doğal bir partner alternatifi olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.
Türkiye, enerjisinin en az yüzde 20’sini 2050 yılına kadar sadece nükleerden karşılamayı hedefliyor.
Türkiye’nin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile başlayan nükleer serüvenini enerji arzının güvenliği konusunda hayati önem taşıyor. Akkuyu NGS Türkiye ’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu tek başına karşılayacakken Türkiye, enerjisinin en az yüzde 20’sini 2050 yılına kadar sadece nükleerden karşılamayı hedefliyor.
Türkiye, 2050 yılına kadar 20 GW nükleer enerji kuruluma sahip olmayı amaçlıyor.
Uzun dönemli enerji planında Türkiye, 2050 yılına kadar 20 GW nükleer enerji kuruluma sahip olmayı amaçlıyor. Bu planların arasında Sinop Nükleer Güç Santrali ve Trakya İğneada Nükleer Santrali büyük önem taşıyor. Sinop Nükleer Güç Santrali, Akkuyu NGS’nin ikizi olarak planlanıyor.
Sinop NGS de toplam 3,8 GW kapasiteye sahip 4 reaktörden oluşacak ve Rosatom tarafından inşa edilecek. Trakya İğneada Nükleer Santralin kapasitesi henüz belirsiz ancak yine 4 reaktörlü olması bekleniyor. Önümüzdeki 20-30 yıl içinde 5 GW civarında küçük modüler reaktörlerin (SMR) de kurulması planlanıyor.
Kaynak: Donanım Haber